Translate

dimarts, 11 de febrer del 2014

3.1. Santa Eulàlia. Les fonts vuitcentistes_BCN: Bellesa i Oblit

Els monuments autònoms més antics de Barcelona són les seves fonts vuitcentistes, que van guarnir la ciutat commemorant l'arribada d'aigua potable des de Montcada per abastir la ciutat.

Per ordre d'aparició, tenim:


El monument –no original- més antic de Barcelona és la font de santa Eulàlia, a la plaça del Pedró. Va ser erigit allà perquè, segons la tradició, la santa va morir martiritzada en aquest indret, on a l'època confluïen dos camins antiquíssim. El monument va ser convertit en font al 1826 però va ser destruït durant la Guerra Civil. L’escultor Frederic Marès s’encarregarà, al 1951, de fer una còpia aproximada de l’escultura original perduda de Lluís Bonifaç “el Vell” i Llàtzer Tremulles. 

L'estàtua de Santa Eulàlia va ser encarregada pel Consell de Cent a Josep Darder, que la va tallar en fusta. Al mestre d'obres Benet Parés se li va encarregar un obelisc de pedra per enaltir la imatge de la Santa. El 1672 es va posar la primera pedra de l'obelisc i, un mes després, se li encarrega a Joan Gamot una reixa per a protegir el monument. L'any següent, s'inaugurava el monument amb una gran celebració. 

Però l'escultura, que era de fusta, es va acabar fent malbé i, és per això, que al 1685 es va encarregar una altra escultura a Lluís Bonifaç i Llàtzer Tremulles, que la van concebre en marbre. I per a sostenir-la i enaltir-la, es va concebre un altre pedestal, que va fer Miquel Colomer. El monument va estar a punt al novembre de 1687 i se'l va restaurar per primer cop el 1756.

Si bé després del Trienni Liberal (1820-1823) es va pretendre desmuntar el monument, va ser el marquès de Camposagrado que va tenir la idea de convertir-lo en font i Josep Mas en va fer l'adaptació, que es va inaugurar al febrer de 1826. Al monument s'hi van afegir quatre plaques: una recordava al martiri de la Santa l'any 303, suposadament; la segona commemorava les obres del monument; la tercera, el dia que es va acabar de construir i la quarta, l'any en què fou reconstruït. Una altra placa, però, recordava l'adaptació com a font, idea del marquès. 

El monument fou destruït el 19 de juliol de 1936 però els germans Serracant del barri van rescatar el que havia quedat de la imatge: el seu cap, que van guardar durant tota la Guerra. Més tard, uns anys després, la van cedir al Museu d'Història de la Ciutat, on es conserva actualment. 

Com a curiositat geogràfica, el monument va ser situat on s'aixecava un pedró que assenyalava la confluència de camins que portaven a Ciutat Vella per la Porta Ferrissa (carrer del Carme) i per la Porta de la Boqueria (carrer de l'Hospital). Aquests camins es dirigien fora de muralla enfilant cap als pobles veïns del Llobregat via Porta de Sant Antoni (carrer de Sant Antoni) i cap a Montjuïc pels carrers Botella i de la Cera.

Si vols continuar amb més fonts vuitcentistes, segueix els subcapítols. També pots passar al capítol 4. L'Exposició Universal de 1888 o consultar l'Índex de Barcelona: Bellesa i Oblit



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada