Translate

dimarts, 11 de març del 2014

4.2. Un primigeni itinerari turístic. L'Exposició Universal de 1888_BCN: Bellesa i Oblit

Barcelona: Bellesa i Oblit va sobre història i iconografía dels monuments de Barcelona. Fruit de l'eròtica del fracàs, el text va destinat als amants de Barcelona, sobretot aquells que viuen la ciutat entre l'orgull i el desencís.

Aquest quart capítol es dedica a l'Exposició Universal que es va celebrar al parc de la Ciutadella al 1888. Veurem com es construeix el parc i recorrerem el primer itinerari turístic que la ciutat proposava, fent gala de l'espai públic i del seu art urbà. Els subcapítols es distribueixen de la següent manera:

4.1. El parc de la Ciutadella  
4.2. Un primigeni itinerari turístic
       4.2.1. L’Arc de Triomf
       4.2.2. El Saló de Sant Joan   
       4.2.3. Les Estàtues del Progrés: Hermes i el comerç
       4.2.4. La Cascada i el naixement de Venus
       4.2.5. De Prim a López
       4.2.6. López: "el negro domingo"
       4.2.7. Colom
       4.2.8. Güell




L’Exposició Universal de 1888 proposava un itinerari turístic que encara es conserva i que, evidentment, coincidia amb les obres d’urbanització, de tasconat i de decoració urbana. El recorregut es feia a peu i començava a la font de La Cascada del parc de la Ciutadella.

La imatge és extreta del llibre “Arquitectura i Ciutat a l’Exposició Universal de 1888”, que va encomanar l’Ajuntament a la Universitat Politècnica de Catalunya en motiu del centenari de l’Exposició. En ella  trobem l’itinerari que proposava l’Ajuntament de finals del XIX. Seguidament, un resum dels monuments principals que resten de l’Exposició ometent els arcs de triomf efímers i altres construccions enderrocades després del certamen. En el sentit de les agulles del rellotge, l’itinerari començava a la font de La Cascada i, fent un bon tomb, arribava fins l’Arc. trobem: 1. Cascada, 2. Prim, 3. Geni Català, 4. Porxos d’en Xifrè, 5. López, 6. Colom, 7. Güell, 8. Arc de Triomf, 9. Saló de Sant Joan.


Un cop passat l’Arc, el Saló de Sant Joan proveïa una catifa escultòrica amb els personatges catalans més rellevants de la història segons els organitzadors. Passat el Saló i les Estàtues del Progrés, s’arribava a La Cascada, on començava realment l’itinerari. Des de la font de La Cascada i travessant el parc s’arribava al monument al general Prim de la porta més situada a mar, on trobem les al·legories de l’Agricultura i la Marina. 

L’itinerari sortia del parc per travessar el passeig de la Duana, -avui marquès de l’Argentera-, passar per la font del Geni Català, la Llotja i els Porxos d’en Xifrè –on hi ha el 7 portes des de 1838-, fins al monument a Antonio López, remodelat i enjardinat per a l’ocasió.

López presidia la cruïlla més important del port, entre el passeig d’Isabell II i el de Colom. Avui, el monument, desplaçat com el d’en Güell, ja no presideix la cruïlla sinó que reposa, més modestament, a la plaça que avui porta el seu nom. Passat el monument a Antonio López, l’itinerari de l’Exposició seguia a través del renovat passeig de Colom, presidit per l’Hotel Internacional projectat per Domènech i Montaner: tenia uns 5.000 metres quadrats, va ser construït en dos mesos i enderrocat després de l’Exposició. Al final del passeig, s’arribava al monument a Colom i es pujava per les Rambles, on hi havia dos arcs efímers a cada punta de la Rambla dels estudis, just davant de la casa dels López, el Palau Moja, avui seu del Departament de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

Fent un petit incís, aquest Palau ha acollit a: Alfons XII, Joan Carles I (en qualitat de príncep), Jacint Verdaguer, Antoni Gaudí, Joan Güell i tota la parentela, ja que Güell i López eren consogres. Com a curiositat, a la sèrie "Plats Bruts", els cognoms dels personatges principals fan referència a aquests dos industrials de la burgesia catalana barcelonina. 

Passats els arcs i continuant les Rambles, s’arribava a la cruïlla amb la Gran Via de Les Corts Catalanes, on hi havia el monument a Joan Güell que, mirant de front a mar, presidia una cruïlla més de muntanya que en López. L’itinerari girava a la Gran Via direcció Besòs i seguia fins al que avui és la plaça de Tetuan. Per a l’Exposició es va posar un altre arc enjardinat dedicat a Isabel II, que va costar 50.000 pessetes (300 euros de l’època). Atravessat l’Arc, el Saló de Sant Joan i les portes del Comerç i la Indústria de Fontserè i Vallmitjana donaven, de nou, l’accés al parc. 

Si vols llegir el següent capítol, clica aquí. Si vols tornar a l'Índex, aquí


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada